MENU

gua lagenda

Gua Cerita

Gua Cerita atau " Cave with a Legend " adalah salah satu daripada banyak gua batu kapur yang menarik terletak di utara -timur Langkawi. Ia terdiri daripada dua gua batu kapur , satu di atas yang lain dan menghadap ke laut. Terdapat beberapa legenda yang dikaitkan dengan Gua Cerita , salah satu yang berkaitan dengan Merong Maha Wangsa dalam episod yang melibatkan Rom dan Maharaja Cina.

Cerita ini berlaku bahawa maharaja Rom dan China mempunyai rancangan untuk mengahwinkan anak-anak mereka . Skim ini telah ditentang oleh Geruda legenda ( phoenix ) yang menyaksikan penyatuan dua kuasa besar sebagai ancaman kepada kerajaan-kerajaan lain yang lebih kecil. The Geruda bertekad untuk membatalkan skim ini , apa yang ia lakukan ialah untuk menculik pricess Cina dan beliau bersembunyi di dalam gua dipercayai di Pulau Langkawi. Ia kemudian bersedia untuk menyerang dan memusnahkan konvoi Roma diperintahkan oleh Merong Maha Wangsa dengan Putera Rom di atasnya. Merong Maha Wangsa dikatakan asal mitos, keturunan daripada Indera (a ketuhanan kecil ) dan Gua Gergasi pula ( orge ).

Semasa pertempuran Merong Maha Wangsa memanggil bantuan Jentayu , burung mitos air. Walau bagaimanapun Geruda adalah menang. Semasa pertempuran putera Rom jatuh ke dalam laut dan terdampar di pulau di mana puteri Cina yang disembunyikan. Beliau kemudiannya ditemui oleh pembantu rumah puteri dan pasangan itu akhirnya bersatu dalam pertunangan.

Sementara itu, Geruda menyangka dia menang tetapi mendapat tahu kemudian bahawa pasangan itu telah bersatu dalam perkahwinan. Dalam kehinaan yang Geruda hilang dirinya daripada dunia.

Terdapat tempat-tempat lain di Langkawi dengan legenda sama-sama menarik dan misteri. Gua Langsiar ( Gua Banshee itu) , agak pelik berbunyi, dipercayai menjadi syurga bagi Vampire. Gua dengan penampilan hantu- seperti dengan segera menyerang pengunjung yang mustahak benar dengan legenda.

Last Updated: Thursday, 15 April 2021 - 12:01pm