MENU

Pelayaran Sungai Kilim

Seluas 100 kilometer persegi, Taman Semula Jadi Kilim mempunyai gabungan indah hutan paya bakau hijau yang dilindungi, pantai memutih yang terpinggir serta lagun biru. Sepanjang denai, pelawat dapat melalui melepasi sungai berliku yang menenangkan, anda akan dapat melihat keunikan ekosistem marin taman ini, flora dan faunanya dan habitat semula jadinya.

Beberapa operator pelancongan akan berhenti di kawasan khas sepanjang sungai di mana mereka akan memberi burung helang makan, yang banyak terdapat di sini. Ini termasuklah burung helang penangkap ikan berperut putih, helang merah dan burung helang laut yang besar. Sungai Kilim juga merupakan tempat yang menarik bagi pemerhati burung semasa musim hijrah pada bulan September dan Mac.

Selepas memberi burung helang makan, bot akan menuju ke hilir sungai, Laut Andaman, terletak di utara pesisir pantai, akan dapat dilihat semasa bot keluar dari Sungai Kilim melalui Lubang Pada Dinding. Ini merupakan laluan yang terkenal, ia kerana mempunyai laluan sempit diantara dinding dengan cerun batu kapur yang menghubungkan sungai ke laut luas.

Jurang sempit ini menjadi kawasan perlindungan bagi kawasan ternakan ikan dan kapal pesiar. Kawasan ternakan ikan menggunakan kaedah guna tangan, menggalakkan pengunjung untuk memberi makan menggunakan tangan kepada hidupan marin seperti kerapu, ikan kelawar, ikan pari berbintik biru, udang mentadak dan jenahar. Pengunjung boleh memilih hidangan tengahari atau malam mereka terus dari 50 sangkar pelik ini dan restoran terapung akan memasakkannya.

 

Sumber : Laman web rasmi Pelancongan Malaysia.

Kemaskini Terakhir: Rabu, 17 Februari 2021 - 12:17pm